Biserica Orthodoxă Română Sfântul Stefan cel Mare
The Romanian Orthodox Church
St. Stephen the Great

St Petersburg - Tampa, Florida
Pr.Daniel Ghica - 407-600-3161
danielghica2002@yahoo.com

 
 
✟ Home
 
✟ Preot
✟ Consiliul Parohial
✟ Contact
✟ Servicii Religioase
✟ Buletin Parohial
✟ Photo
✟ Evenimente
✟ Predici
✟ Rugaciuni
✟ Invăţaturi Ortodoxe
✟ Cântece Bisericeşti
✟ Video
✟ Linkuri Utile

Nascatoarea de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria

La sfanta liturghie o pomenim pe Maica Domnului când ni se spune „Pe preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita, Stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea si pururea Fecioara Maria cu toti sfintii să o pomenim", iar noi răspundem cu o rugaciune: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi". Indemnul să o mărim pe Maica Domnului Il primim când ni se spune: „Pe Născătoarea de Dumnezeu si Maica luminii, Intru cântări cinstindu-o, să o mărim". De cele mai multe ori, la acest Indemn răspundem cu o alcătuire din veacul al VIII-lea, o alcătuire scrisă de Cosma Melodul si care s-a răspândit In Sfânta noastră Biserică: „Ceea ce esti mai cinstită decât heruvimii si mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim".

....mai multe despre Nascatoarea de Dumnezeu

Despre puterea rugaciunii - Cu parintele staret IUSTIN MIRON de la Manastirea Oasa

"Rugaciunea trebuie sa treaca prin tine ca sa ajunga la Dumnezeu" - Ma fac, in fata sfintiei voastre, purtatorul de cuvant al cititorilor revistei "Formula AS", care ne cer necontenit, prin scrisori, sfaturi legate de rugaciune. Cum sa ne rugam pentru ca dorintele noastre sa fie implinite? Exista o stiinta a rugaciunii? O scara pe care sa ajungem la cer? - Parintele Teofil de la Sambata avea un sfat cunoscut printre credinciosi: sa te rogi cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie. Din experienta pe care o am, am invatat si eu ca dascalul cel mai bun al rugaciunii este chiar rugaciunea. Iti spune ea cum sa te rogi. Tu numai roaga-te.

....mai multe despre Puterea Rugaciunii

Ce este hramul unei biserici?

Orice lăcaş de cult ortodox poartă numele unui praznic împărătesc, al unei sărbători a Maicii Domnului sau al unui sfânt. Auzim vorbindu-se sau scriindu-se, de exemplu, despre Biserica Sfânta Treime, Biserica înălţarea Domnulul, Biserica Adormirea Maicii Domnului sau Biserica Sfântul Nicolae, ori biserici ale altor sfinţi. Aceasta înseamnă că respectivele biserici sunt aşezate sub patronajul acestor sfinţi, purtându-le numele. Sfantul devine un inger pazitor al lacasului. Acest sfânt se numeşte cu un termen slavon hram şi biserica îl primeşte odată cu momentul sfinţirii locului pe care ea urmează să fie construită şi, mai ales, în momentul sfinţirii ei. Această lucrare sfântă este cunoscută cu denumirea de târnosire; slujba este rezervată numai episcopului, preoţii neavând voie să o savârşească singuri.

....mai multe despre Hramul Bisericii

Sfantul Stefan cel Mare

In ziua 2 iulie 2012, creştin ortodocşii români il pomenesc pe drept credinciosul Voievod Stefan cel Mare şi Sfânt, purtătorul de biruinţă şi apărătorul creştinătăţii. Măritul Voievod a fost numit şi cinstit dintotdeauna de către popor drept-credincios, bun, mare şi sfânt, pentru faptele sale de milostenie, pentru iscusinţa cu care a condus ţara, pentru lucrarea lui întru apărarea întregii creştinătăţi şi zidirea unui mare număr de biserici şi mânăstiri.

....mai multe despre Sfantul Stefan cel Mare

Ce inseamna Aghiasma?

Păcatul mândriei

Despre capcanele pe care ni le întinde Televizorul

O frumoasă legendă ... By Pr. Daniel Ghica

Despre Triod şi Postul Paştelui ... By Pr. Daniel Ghica

Incepând cu Duminica ”Vamesului şi a Fariseului", am intrat în perioada Triodului, o etapă premergătoare Sfintelor Paşti. Denumirea de "triod" vine de la cartea în care sunt redate slujbele din acest timp. Cuvântul "triod" provine din termenul grecesc "triodion", format din cuvintele "tria" (trei) şi "odi" (oda) şi înseamnă cântare în trei strofe, ode.

... mai multe despre Triod si Postul Pastelui clik here.

De Paresini de Ion Agarbiceanu ... By Pr. Daniel Ghica

Pilde şi Poveştiri Creştine Ortodoxe ... By Lucian Pop

Sfânta Taină a Botezului ... by Daniela Tiba

Cuvinte de folos ale Părintelui Dionisie

Din Cugetările lui Petre Ţuţea ... By Lucian Pop

Petre Ţuțea a fost un eseist, filosof, economist și om politic român. Petre Ţuțea a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice și rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare. Din cauza persecuției a publicat foarte puțin înainte de 1989, însă imediat după prăbușirea regimului comunist scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.

Câteva din cugetările sale în ceea ce priveşte religia le puteţi citi aici pe site O listă completă o puteţi descărca chiar aici.

 
donatie
 
Facebook logo
Calendar

 
 
©2012 Biserica Orthodoxă Română Sfântul Stefan cel Mare.