Biserica Orthodoxă Română Sfântul Stefan cel Mare
The Romanian Orthodox Church
St. Stephen the Great

Clearwater, Florida
Rev. Fr. Gabriel Lupescu - (773)459-5173/span>

 
 
✟ Home
 
✟ Preot
✟ Consiliul Parohial
✟ Contact
✟ Servicii Religioase
✟ Buletin Parohial
✟ Photo
✟ Evenimente
✟ Predici
✟ Rugaciuni
✟ Invăţaturi Ortodoxe
✟ Cântece Bisericeşti
✟ Video
✟ Linkuri Utile

MANASTIRI si MONUMENTE din DOBROGEA.

Sfintele lacasuri de rugaciune din Romania constitue un bogat tezaur al religiei noastre ortodoxe. Cu totii stim ce ne-a lasat ca mostenire in Moldova si Bucovina Voievodul Stefan cel Mare si Sfant prin zecile de manastiri si biserici. Dar tezaurul este intregit de alte zeci si sute de alte lacasuri Sfinte construite in intreaga tara. Calatorul ce merge sa vada litoralul romanesc, poate sa poposeasca sa se roage si la lacasurile sfinte din Dobrogea. Asa cum stim cu totii, Sfantul Andrei este intemeietorul crestinismului in zona Marii Negre si al Dunarii de jos, romanii recunoscandu-l ca protectorul lor si credinciosii il slavesc prin rugaciuni la locurile pe unde a trecut Sfantul.

Fiind in vizita in Romania am petrecut cateva zile si pe litoral si intr-o zi am fost sa vizitam cateva lacasuri si monumente mai importante din Dobrogea. Primul popas l-am facut la faimosul Monument de la Adam Clisi, localitate situata in partea de sud vest al Dobrogei pe drumul intre Constanta si Ostrov. Acest monument se numeste Tropaeum Traiani adica Trofeul lui Traian si a fost inaugurat in anul 109 d.Hr. Imparatul Traian a ridicat acest monument pentru a marca victoria romanilor in luptele impotriva dacilor si a aliatilor lor. Monumentul a fost complet restaurat in anul 1977 si arata aproape la fel cu ceace a fost el la inaugurarea din anul 109. Monumentul initial avea o inaltime egala cu diametrul sau, adica 40 m. fiind cu circa 10 m mai inalt decat columna lui Traian de la Roma. Pe scurt, pe un mare tambur cilindric din piatra,( la care se ajunge urcand un sir de trepte, pastrate pana azi), erau montate in zidarie 54 de blocuri de calcar sculptate cu scene de lupta. Peste acest tambur cilindric se afla o crenelatura cuprinzand imagini in relief ale prizonierilor luati de romani.

Isus Isus

Monumentul era protejat impotriva intemperiilor de un acoperis din tigle solzi facute din piatra. Monumentul Triumfal este un document istoric remarcabil, unic in regiune si in lume, pentru acea epoca. Din nefericire, acolo nu am gasit nici-un ghid care sa ne dea explicatii mai in detaliu, am putut cumpara numai o mica brosura cu descrierea succinta a monumentului. La intrare era numai o tanara ce statea intr-o ghereta si vindea biletele de intrare. In rest, fiecare putea sa faca ce vrea, fara paza, fara grup sanitar, fara un chiosc cu racoritoare, lucruri cu care nu ne putem mandri fata de stramosii nostri daci si romani. Am remarcat si ceva comic si...trist. La iesirea din incinta muzeului am vazut ca tanara din ghereta avea niste cutiute colorate si am intrebat-o ce are de vanzare acolo ? Ne-a spus ca are....carti de joc !!! Aceasta dovedeste o crasa nepasarea a organelor locale, care nu vor sa faca un turism eficient si competitiv ca sa castige un ban. Totusi daca ve-ti avea ocazia sa fiti pe litoral, merita sa vedeti acest impresionant Monument caci este inca bine conservat si va va duce, in timp, la istoria formarii poporului roman.De acolo am mers sa vedem grota Sfantului Andrei unde se afla urmele pasilor Sfantului Andrei si ale primilor crestini din acea perioada.

Noi crestinii ortodoxi il praznuim pe Sf. Andrei (“cel intai chemat”) pe data de 30 noiembrie, in fiecare an. Asa cum stim, Sfantul Andrei este fratele Sfantului Petru si impreuna l-au urmat cu sfintenie, in acea perioada, pe Domnul nostru Iisus Hristos, cat a fost printre oameni. Grota, unde se spune ca a locuit Sfantul Andrei, este o stanca de calcar in care este sapata o nisa. Grota are dimensiunea de circa 2,3 m inaltime, 5-6m latime si 10-12m lungime, care spre capat are un fel de turn-horn de aerisire ce comunica pe verticala cu exteriorul. Noi am intrat in Grota si am vazut, ca pe pereti se aflau icoane puse de credinciosi, iar la capat se afla un mic altar cu o icoana impunatoare a Sf. Andrei, stand in fata crucii pe care a fost rastignit. De fapt crucea este in forma de X, facand prin aceasta ca chinurile lui sa fie groaznice. El a stat rastignit pe cruce timp de doua zile si totusi nu a murit. Conducatorul localitatii, unde traia Sf. Andrei, i-a spus ca-l va ierta daca nu va mai propovadui crestinismul, dar Sfantul a refuzat si atunci a fost omorat. In tavanul si peretii Grotei sunt fisuri unde lumea pune biletele, cu rugaciuni adresate Sfantului Andrei, sa-i ajute in nevoile si grijile lor. Am pus si noi un biletel. Langa Grota, s-a construit o frumoasa Biserica inchinata Sfantului Andrei, este un lacas bisericesc demn de Parintele ortodoxiei romanesti, este impodobita cu frumoase picturi, icoane si mozaicuri superbe. Dupa ce am vizitat acele locuri Sfinte ne-am asezat la umbra unor arbori ce formau o padurice si fiind vremea pranzului am mancat cate ceva ce aveam in traista asa cum fac pelerinii.

Am plecat din zona cu amintiri frumoase si pe drum, la circa 1 km, ne-am oprit la un izvor cu apa rece, unde se spune ca izvorul este acolo de pe vremea cand primii crestini vizitau acele locuri. Multa lume vine la izvor cu vase si iau apa spunandu-se ca este o apa facatoare de minuni. Am baut si noi apa de la izvor si am umplut doua sticle ca sa avem acasa la Bucuresti. Isus Isus Urmatorul popas l-am facut la Manastirea Dervent. Manastirea se afla pe dealul Ostrovului la o mica distanta de granita cu Bulgaria, in vecinatatea orasului Silistra. Manastirea are o poveste foarte interesanta. In zona respectiva, pe vremuri, localnicii au observat cu uimire ca din pamant au rasarit patru Cruci din piatra masiva si batranii spuneau ca aceste cruci sunt legate de cele intamplate acolo cu multe sute de ani in urma cand au fost martirizati patru ajutoare ale Sfantului Andrei. Era vorba de un calugar si trei tinere calugarite. Tot atunci, se povesteste, ca datorita acelor Cruci s-au savarsit nenumarate minuni, oamenii veneau sa se roage si plecau de acolo vindecati. Acum nu a mai ramas decat o singura Cruce intreaga. Este asezata in Paraclisul Bisericii si este protejata intr-o cutie de sticla, pentru a nu fi distrusa de raufacatori sau sa nu se deterioreze din cauza conditiilor atmosferice, ca umezeala, caldura, inghet etc. Crucea este inegrita de timp si are dimensiunea de circa 80 cm inaltime si 25 cm grosime. Cat am stat acolo, lumea venea si se ruga, aprindea lumanari sau statea in liniste, pe bancile asezate in apropriere. In anumite perioade, de sfintele sarbatori, vin pelerini care inopteaza in preajma Crucii Sfinte. In timp ce incercam sa fac o fotografie Crucii, a venit o doamna si a asezat pe cutia protectoare de sticla cateva lumanari, flori si a pus mana intr-un vas cu apa sfintita. Se ruga pentru sanatatea ei. Mai este inca o Cruce, dar are bratele retezate si se afla in spatele Bisericii. Acolo oamenii isi aduc animalele bolnave rugandu-se la Dumnezeu sa le faca bine.

Manastirea este foarte bine intretinuta si are o alura impozanta, in mijlocul acelor locuri aride. Manastirea este inconjurate de un zid inalt, marcat in centru de o poarta-turn impunatoare, de circa 12 m inaltime, care la partea de sus are un foisor, cu un balcon de jur-imprejur si acolo este arborat steagul Romaniei. In incinta Manastirii se afla si un izvor numit Izvorul Tamaduirii. Deoarece sunt perioade cand nu are asa multa apa, preotii si calugarii capteaza apa de izvor si o tin intr-un mare rezervor ce se afla la intrarea in Manastire. De acolo credinciosii beau apa sfintita si isi umplu vasele pentru a o lua pentru cei dragi de acasa, sanatosi sau bolnavi. Bine inteles ca am luat si noi apa de la Izvorul Tamaduiri si am pastrat-o cu sfintenie ducand-o la Bucuresti si Timisoara , pentru rude si prieteni. Vorbind cu oamenii de acolo am aflat multe intamplari in care oameni veniti in carje au plecat acasa sanatosi ; ca acolo in zona nu au fost nici-o data boli ingrozitoare ; ca un cioban surdo mut si-a recapatat vocea si auzul ; ca vin oameni cu probleme grave ale sistemului nervos si se insanatosesc ; ca oamenii isi recapata vederea si chiar animalele se insanatosesc.

Manastirea Dervent (in limba turca inseamna : “trecere peste ape”) este un loc Sfant respectat si indragit de poporul roman, cat si de multi oameni veniti de peste hotare, pentruca pe langa Icoana Maicii Domnului, Crucile Sfinte si Izvorul Tamaduirii, acest lacas Sfant ne da Speranta, Credinta si Dragostea pentru tot ceace ne inconjoara, ne face pe noi oamenii, mai buni. In Romania sunt foarte multe locuri frumoase de vizitat si nu trebuie sa scapam nici-o ocazie ca sa facem acest lucru. Speram ca acest mic jurnal de calatorie sa va determine ca intr-o buna zi sa vizitati Dobrogea, are frumusetile ei si poseda mari bogatii ale tarii noastre, din domeniul religios, economic, cultural si al datinilor stramosesti.

Articol scris de Filip George

Despre sfintele moaşte.

Dragi credinciosi,

Dupa Ingroparea cu trupul a Domnului si coborârea Lui cu sufletul la Iad, in Impărăţia Morţii, cu scopul de a-i nimici temeliile si de a impartasi duhurilor ce se găseau in întuneric tăria, lumina si har, se explica ca la aceasta lucrare Dumnezeiasca : " mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfintilor adormiţi s-au sculat( Matei 27,25). Iisus Hristos ne arată prin lucrarea sa explicata mai sus, ca trupurile omeneşti sunt asemănătoare cu nişte vase care au purtat in viata slava sfinteniei si nu sunt nimicite.

Ele trupurile sunt in legătura permanenta si tainica cu sufletele si au primit ca o recompensa pentru jertfa, darul facerii de minuni. Trupurile omeneşti trăiesc in mormânt o viata ascunsa, necunoscuta de simturile noastre, suferind o transformare, deoarece in aceasta perioada li se imprima nemurirea, prin lucrare Dumnezeiască, consecinţă a vietii si sfârşitului sfantului respectiv. Misterul divin se manifesta prin prezenta sfintilor si a harului lui Dumnezeu in oseminte.

Moaştele sunt izvoare mantuitoare si făcătoare de minuni, altare de jertfa. In biserica primara Sfanta Liturghie se săvârşea pe mormintele martirilor, iar astazi se oficiază pe sfantul Antimis in care se găseşte particele din sfintele moaşte. Cinstirea sfintilor arată unitatea Bisericii luptătoare cu cea triumfatoare, care impreuna formează un " trup ", al cărui " cap" este Hristos. Prezenta si lucrarea Sfantului Duh se descoperă in bogatia minunilor care izvorasc din viata tainica a sfintelor moaşte si constituie temeiul inchinarii noastre si a obtinerii vindecarii trupeşti si sufletesti.

Sf. Ap. Pavel spunea:" au nu ştiţi ca trupul vostru este locaşul Sfantului Duh care locuieşte in voi?( 1 Cor. 6,19) Multi oameni se vindecau numai atingandu-se de stergarele si de trupul Sfantului Pavel( Fapte19,11-12), iar alţii numai prin trecerea umbrei Sfantului Petru peste ei( Fapte 5,15).

Despre Martiriul Sfantului Policarp al Smirnei, spunea asa Eusebiu de Cezareea:" Noi am adunat oasele lui ca pe un Odor mai scump decat aurul si decat pietrele scumpe, si le-am asezat unde se cuvine, aici ne vom aduna cu bucurie si Domnul ne va da noua sa sărbătorim ziua nasterii sale celei mucenicesti, spre cinstirea biruintei si prin întoarcerea altor luptători". Fericitul Ieronim a zis:" cinstim moaştele mucenicilor ca sa adoram pe Dumnezeu ai cărui ucenici sunt si cinstim pe slujitori in asa fel ca cinstea lor sa treacă Stapanului care a zis: Cel ce va primeşte pe voi, pe Mine ma primeşte ".

Preotul Gheorghe Calciu - Dumitreasa ( 1925-2006), mare preot ortodox roman, dizident anticomunist, si luptător pentru drepturile omului, cunoscut de noi toti romanii din America a spus: " Fiecare credincios stie ca nu moaştele in sine aduc vindecări, ci Dumnezeu prin puterea Sa face sa lucreze trupurile neputrezite ale sfintilor)."

Tot parintele Calciu spunea ca aflându-se in închisoarea Jilava s-a rugat la racla unui deţinut credincios mort de câteva saptamâni si care era aruncat la groapa de gunoi a închisorii si la un moment dat a simţit atunci cand i-a atins mana mortului din greşeală, o substanta uleioasa care curgea din palma celui decedat in urma chinurilor si a dorit sa se spele intr-o balta din apropiere, dar a constatat ca substanata aceea mirosea a mir si deci corpul celui martirizat devenise izvor de nestricaciune, de vindecări si de mir făcător de minuni. Zilnic se ungeau cu acel mir pe fata si -n special ungeau doi tineri elevi de liceu din ultimul an care erau grav bolnavi de tuberculoza si care au supravietuit si dupa câţiva ani au devenit sanatosi.

Tot parintele Calciu povestea ca atunci cand era de paza cu câţiva elevi de seminar la sfintele moaşte ale Sfantului Dimitrie Basarabov din Bucureşti, un elev a venit la el si i-a soptit " părinte acum cred", dupa care a povestit copilul ca a vazut o doamna cocosata care dupa mai multe rugaciuni in fata raclei s-a vindecat.

Stareţul Iustin Pârvu a luat din Râpa Robilor de la Aiud mai multe moaşte de sfinţi si le-a dus la Mănăstirea Petru Voda Neamţ si acolo le-a asezat cu mare cinste in biserica unde se fac zilnic acatiste si rugaciuni. Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane nu s-au pronuntat la Sfantul Sinod sa declare ramasitele pamantesti ale celor morţi la Aiud ca sfinte moaşte deşi sunt multe argumente in acest sens iar Patriarhia a declarat ca exista 44 de dosare de canonizare numai pentru cei de la Aiud, plus pentru preotul Ilie Lacatusul si pentru Valeriu Gafencu Sfantul închisorilor.

Sfantul Sinod nu s-a pronuntat inca deoarece foştii detinuti politici au fost legionari si exista temerea ca gestul lor sa fie interpretat politic. Vineri 6 Decembrie 2013 de Sfantul Ierarh Nicolae vom aduce de la sfanta noastra Episcopie moaştele Sfintei Ana bunica Maicii Domnului si ale Sfantului Tamaduitor Pantelimon Făcătorul de Minuni, care impreuna cu Moaştele Sfintilor din închisori care se afla la noi in biserica de doi ani vor fi aşezate intr-un mod special pentru a ne permite sa ne rugam, sa facem o procesiune, si Sfanta Taina a Maslului.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

In fiecare an in ziua de 8 noiembrie Biserica Ortodoxa cinsteste Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor Puterilor Ceresti fara de trupuri. Sfantul Arhanghel Mihail ( in ebraica insemna Cine este Dumnezeu?) este cel care conform Sfintei Scripturi calauzeste pe Lot si familia acestuia la iesirea din Sodoma, protejeaza poporul lui Israel, scoate din cuptor pe cei 3 tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si-l eliberează pe sfantul apostol Petru.

La Sfârşitul Lumii, pentru Judecata de Apoi, toti morţii vor ieşi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail. Sfantul Arhanghel Gavriil sau Gabriel ( bărbat - Dumnezeu) este singurul căruia i s-a descoperit misterul intruparii Fiului lui Dumnezeu, iar Sfanta Scriptura conţine multe evenimente la care participa Arhanghelul Gabriel. Ziua din săptămana consacrata îngerilor este ziua de luni.

Troparul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil Mai-marilor Voievozi ai ostirilor cereşti rugamu-va noi nevrednicii ca prin rugaciunile voastre sa ne acoperiti cu acoperamantul aripilor măririi voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cădem cu dinadinsul si strigam: Izbaviti-ne din nevoi ca nişte mai mari peste cetele Puterilor celor de sus.

Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil ... Sfârşitul a toată lumea cand se va face Mihaile, trâmbiţa cea mai de pe urma vei trâmbiţa, dupa care morţii din pământ sculandu-se cu frica vor sta înaintea Judecătorului nepartinitor cântând impreuna cu tine cântarea: Aliluia!

Sufletul omenesc nu se împlineşte in lucruri si obiecte finite, nici in persoane marginite. Iar lumea aceasta trecătoare nu-l va multumi niciodată deplin. El va cauta mereu Persoana Ideala căreia sa i se dăruiască si cu care sa trăiască in comuniune de iubire adevarata, fara de sfârşit si fericita. Persoana Ideala este Dumnezeu cel Intreit Sfânt si Lumea Ideala dupa care tânjeşte omul este lumea îngerilor.

Moşii de Toamna!

Dragi Credinciosi,

In Biserica Ortodoxa in data de 2 noiembrie 2013 se face pomenirea tuturor celor adormiţi intru Domnul. Aceasta slujba se numeşte in popor Moşii de Toamna.

Potrivit Sfintei Scripturi dupa moarte urmează Judecata Particulara in urma căreia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta - adica fie unit cu Dumnezeu, fie fara El. Ne rugam la Dumnezeu ca sufletele celor adormiţi sa ajungă la Judecată Universala intr-o stare mai buna decât aceea cu care s-au despărţit de trup.

In biserica de Moşi se face Sfanta Liturghie continuata cu Parastasul, ce reprezintă o ierurgie specială in care trupul mortului este simbolizat prin coliva. Credinciosul vine la biserica aducând o prescure, o coliva, o sticla cu vin, doua lumânări( pentru morţi se folosesc numere cu sot) si cere preotului sa-i fie pomeniti morţii scrisi pe pomelnic( doar cu numele de botez).

Prescurea cu vinul reprezintă darurile omului către Hristos care-Le întoarce prefacute in Trupul si Sângele Sau. La sfintirea vinului si a pâinii pentru împărtăşanie la Proscomidie, preotul scoate particele din prescure si le aseaza pe Sfantul Disc din Sfantul Altar alături de partea care-L reprezintă pe Iisus Hristos răstignit. In acest timp preotul rosteste numele de pe pomelnic. Cei adormiţi sunt pomeniti ulterior si cu voce tare atât la Sfanta Liturghie cât si la Parastas. Ce este Coliva?

Coliva reprezintă ofranda adusă sufletelor plecate dintre noi. Departe de a fi un ritual străvechi, grâul fiert si îndulcit cu miere reprezintă trupul celui trecut in viata de apoi. Coliva este Biserica lui Hristos unde cei vii si cei morţi se regăsesc impreuna in rugăciune. " Dumnezeu este al viilor nu al mortilor ". Bobul de grâu este simbolul invierii trupurilor. Acesta pentru a incolti si a rodi, mai întâi trebuie semănat. La fel si trupul omului dupa moarte se îngroapă si putrezeste, pentru ca apoi sa invieze intru nestricaciune. Originea Colivei?

Este din timpul împăratului Iulian Apostatul (330-363) care a fost un mare persecutor al crestinilor si care a dat ordin ca toate produsele din pieţele Constantinopolului in Săptămana Mare din Postul Pastelui, sa fie stropite cu sânge.

Sfantul Teodor Tiron adormit intru Domnul cu 50 de ani înainte de acest eveniment, s-a arătat in vis arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului si l-a avertizat de acest fapt. Iar crestinii au fost anuntati si invatati sa mănânce grâu fiert îndulcit cu miere adica Coliva.

Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov

Unul dintre reprezentantii de seama ai vietii crestine, odraslit de romanii din sudul Dunarii, este Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ale carui moaste se gasesc in catedrala patriarhala din Bucuresti. A trait in timpul Imperiului Romano-Bulgar infiintat de fratii Petru si Ioan Asan. S-a nascut in satul Basarabov, asezat pe raului Lom, un afluent al Dunarii, in apropierea orasului Russe. A fost un mare postitor, miluitor de saraci, iubitor si ocrotitor de animale, pastor, ascet, s-a rugat si a trait intr-o pestera sapata in stanca, pe malul raului Lom, izolat cu totul de lume.

Moastele sale au fost asezate cu mare cinste in catedrala mitropolitana din Bucuresti in anul 1774 si prin contributia negustorului bucurestean Hagi Dimitrie, iar ziua lui de pomenire este 27 octombrie. Este ocrotitorul Bucurestiului. Sfantul Apostol Pavel spune in I Corinteni VI, 2-3: " Nu stiti oare ca sfintii vor judeca lumea... si chiar pe ingeri...?" Sfintenia este parte din viata, din traire. Rolul bisericii este de a face sfinti. Fara sfintenie crestinismul ar deveni o filosofie, iar biserica o institutie invechita sau uneori la moda.

" Sfintenia este ultimul efort si cel mai profund al crestinului rasplatit cu indumnezeirea"(Pr. Dumitru Staniloae) "Intru tine Parinte cu osardie s-a mantuit cel dupa chip, ca luand crucea a urmat lui Hristos, si lucrand a invatat sa nu se uite la trup, caci este trecator, ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta cu ingerii se bucura Prea Cuvioase Parinte Dimitrie duhul tau."( Troparul Sfantului Dimitrie Basarabov)

Acoperamantul Maicii Domnului

Stimati credinciosi,

Crestinii ortodocsi praznuiesc Acoperamantul Maicii Domnului, la data de 1 Octombrie, un praznic cu adânci semnificatii crestine, când se invoca ajutorul si ocrotirea Maicii Domnului. In timpul imparatului bizantin Leon Inteleptul( 886-911), mai precis in anul 910, in perioada in care împăratul era plecat cu armata sa apere granitele imperiului, dusmanii crestinatatii au inceput asediul Constantinopolului. Locuitorii bărbaţi si femei, copii si bătrâni s-au luptat pe zidurile cetatii. într-o seara multi credinciosi s-au strâns in biserica " Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu " sa se roage in fata Icoanei Mijlocitoarea a Maicii Domnului pentru ca sa fie salvati de navalirea barbarilor. Atunci sfantul Andrei cel Nebun dupa Hristos si Fercitul Epifanie au vazut deasupra lor pe Maica Domnului insotita de sfinti si ingeri care tinea deasupra cetatii omoforul ei protejand-o. Asediatorii au plecat din acel moment.

Parintele Ilie Cleopa avea obiceiul sa intrebe credinciosii: " Când vedeţi icoana Maicii Domnului cu pruncul Hristos in brate, dumneavoastra ştiţi ce vedeţi ? " Tot parintele le explica :" Vedeti Cerul si Pământul. Cerul este Hristos Cel mai presus de Ceruri. Ziditorul Cerului si al Pamnatului. Iar Maica Domnului reprezintă Pământul. Deci pe cine tine Fecioara Maria in brate? întreba parintele Cleopa la sfarsit. Asa trebuie sa ne întrebăm deseori la rugaciunea particulara fiecare dintre noi, sa cugetam adânc la semnificatia unei icoane cu Maica Domnului si sa ne rugam.

" Usa milostivirii deschide-ne-o noua binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim Intru tine, ci sa ne mantuim prin tine de nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc".

Sfantul Voievod Neagoe Basarab.

Stimati credinciosi,

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in anul 2008 canonizarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, primul mitropolit al Tarii Romanesti si a Sfantului Voievod Neagoe Basarab.

Neagoe Basarab a fost Domnul Tarii Romanesti intre anii 1512 - 1521. Tatal sau a facut parte din neamul Basarabilor, iar mama sa din neamul Craiovestilor. A fost casatorit cu Despina Doamna care facea parte din familia sarba Brancovici, cu care a avut 6 copii.

A ramas in memoria poporului roman prin doua mari opere: Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie si ctitorirea Manastirii Argesului, in jurul careia s-a tesut " Legenda Mesterului Manole".

A trecut la Domnul la 15 septembrie 1521 si este ingropat in Manastirea Curtea de Arges cu zi de pomenire 26 septembrie.

Troparul Sfantului

Domnitor preaintelept intre capeteniile neamului romanesc, ctitor de lacasuri sfinte, prieten al sfintilor parinti, invatator luminat de Duhul Sfant si mare iubitor de pace, Sfinte Voievod Neagoe Basarab roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Acatistul Sfantului

" Bucura-te ca prin tine s-a binecuvantat neamul romanesc, Bucura-te Sfinte Neagoe Basarab rugator fierbinte pentru sufletele noastre".

Nascatoarea de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria

La sfanta liturghie o pomenim pe Maica Domnului când ni se spune „Pe preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita, Stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea si pururea Fecioara Maria cu toti sfintii să o pomenim", iar noi răspundem cu o rugaciune: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi". Indemnul să o mărim pe Maica Domnului Il primim când ni se spune: „Pe Născătoarea de Dumnezeu si Maica luminii, Intru cântări cinstindu-o, să o mărim". De cele mai multe ori, la acest Indemn răspundem cu o alcătuire din veacul al VIII-lea, o alcătuire scrisă de Cosma Melodul si care s-a răspândit In Sfânta noastră Biserică: „Ceea ce esti mai cinstită decât heruvimii si mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim".

....mai multe despre Nascatoarea de Dumnezeu

Despre puterea rugaciunii - Cu parintele staret IUSTIN MIRON de la Manastirea Oasa

"Rugaciunea trebuie sa treaca prin tine ca sa ajunga la Dumnezeu" - Ma fac, in fata sfintiei voastre, purtatorul de cuvant al cititorilor revistei "Formula AS", care ne cer necontenit, prin scrisori, sfaturi legate de rugaciune. Cum sa ne rugam pentru ca dorintele noastre sa fie implinite? Exista o stiinta a rugaciunii? O scara pe care sa ajungem la cer? - Parintele Teofil de la Sambata avea un sfat cunoscut printre credinciosi: sa te rogi cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie. Din experienta pe care o am, am invatat si eu ca dascalul cel mai bun al rugaciunii este chiar rugaciunea. Iti spune ea cum sa te rogi. Tu numai roaga-te.

....mai multe despre Puterea Rugaciunii

Ce este hramul unei biserici?

Orice lăcaş de cult ortodox poartă numele unui praznic împărătesc, al unei sărbători a Maicii Domnului sau al unui sfânt. Auzim vorbindu-se sau scriindu-se, de exemplu, despre Biserica Sfânta Treime, Biserica înălţarea Domnulul, Biserica Adormirea Maicii Domnului sau Biserica Sfântul Nicolae, ori biserici ale altor sfinţi. Aceasta înseamnă că respectivele biserici sunt aşezate sub patronajul acestor sfinţi, purtându-le numele. Sfantul devine un inger pazitor al lacasului. Acest sfânt se numeşte cu un termen slavon hram şi biserica îl primeşte odată cu momentul sfinţirii locului pe care ea urmează să fie construită şi, mai ales, în momentul sfinţirii ei. Această lucrare sfântă este cunoscută cu denumirea de târnosire; slujba este rezervată numai episcopului, preoţii neavând voie să o savârşească singuri.

....mai multe despre Hramul Bisericii

Sfantul Stefan cel Mare

In ziua 2 iulie 2012, creştin ortodocşii români il pomenesc pe drept credinciosul Voievod Stefan cel Mare şi Sfânt, purtătorul de biruinţă şi apărătorul creştinătăţii. Măritul Voievod a fost numit şi cinstit dintotdeauna de către popor drept-credincios, bun, mare şi sfânt, pentru faptele sale de milostenie, pentru iscusinţa cu care a condus ţara, pentru lucrarea lui întru apărarea întregii creştinătăţi şi zidirea unui mare număr de biserici şi mânăstiri.

....mai multe despre Sfantul Stefan cel Mare

Ce inseamna Aghiasma?

Păcatul mândriei

Despre capcanele pe care ni le întinde Televizorul

O frumoasă legendă ... By Pr. Daniel Ghica

Despre Triod şi Postul Paştelui ... By Pr. Daniel Ghica

Incepând cu Duminica ”Vamesului şi a Fariseului", am intrat în perioada Triodului, o etapă premergătoare Sfintelor Paşti. Denumirea de "triod" vine de la cartea în care sunt redate slujbele din acest timp. Cuvântul "triod" provine din termenul grecesc "triodion", format din cuvintele "tria" (trei) şi "odi" (oda) şi înseamnă cântare în trei strofe, ode.

... mai multe despre Triod si Postul Pastelui clik here.

De Paresini de Ion Agarbiceanu ... By Pr. Daniel Ghica

Pilde şi Poveştiri Creştine Ortodoxe ... By Lucian Pop

Sfânta Taină a Botezului ... by Daniela Tiba

Cuvinte de folos ale Părintelui Dionisie

Din Cugetările lui Petre Ţuţea ... By Lucian Pop

Petre Ţuțea a fost un eseist, filosof, economist și om politic român. Petre Ţuțea a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice și rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare. Din cauza persecuției a publicat foarte puțin înainte de 1989, însă imediat după prăbușirea regimului comunist scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.

Câteva din cugetările sale în ceea ce priveşte religia le puteţi citi aici pe site O listă completă o puteţi descărca chiar aici.

 
donatie
 
Facebook logo
Calendar

 
 
©2012 Biserica Orthodoxă Română Sfântul Stefan cel Mare.